ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΥ, ΑΥΡΙΟ ΕΓΩ!

If all Kids

v.l.n.r.: Erst Grube, Helga Hanusa, Nasima Ebrahimi, Eva Griva, Aris Aristofanous, Victoria Mali (Johanna Panagiotou), Dimitrina Nikolova-Lang, Susanne Korbmacher, Hamado Dipama, Dr. Thanasis Bagatzounis, Vater Apostolos Malamoussis, Mathilda Legitimus-Schleicher

Ο τίτλος παραπέμπει σε στίχο από το «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη
Ο τίτλος παραπέμπει σε στίχο από το «Σφαγείο» του ΜIΚΗ ΘΕΟΔΩΡΆΚΗ

Μοναδικά αισθήματα ένιωσαν όσες και όσοι παραβρέθηκαν στην πρεμιέρα της αντιπολεμικής/αντιρατσιστικής ταινίας «ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» που προβλήθηκε στις 24.11.2017 στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΥ, ΑΥΡΙΟ ΕΓΩ!» στο Anton-Fingerle-Zentrum


Γράφει ο π. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ
Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ / © dpa

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ IF ALL KIDS

Με διεθνή συμμετοχή και την ευλογία της αντιρατσιστικής Εκκλησίας του Μονάχου

 Η βραδιά ξεκίνησε με το video clip „BREAKING FREE“ που φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη της πόλης μας, Άρη Αριστοφάνους. Γυρίστηκε στην Ειδομένη, όπου ξετυλίχτηκε όλο το προσφυγικό δράμα και αποτέλεσε άριστη εισαγωγή. 

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» (ο τίτλος παραπέμπει στο αντίστοιχο ποίημα του Ρίτσου) της Jopa Arts, η οποία μας προβλημάτισε, καθώς αντιμετωπίζει με κοινωνικό ρεαλισμό τόσο λεπτά θέματα.  


Δίνει μια γροθιά στην ξενοφοβία και αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μια πολιτισμικά ανομοιογενή αίθουσα διδασκαλίας, όπου κυριαρχούν οι προκαταλήψεις.

Επίσης, δίνει έμφαση στη βία, τα παιδικά τραύματα, τη σύγκρουση πολιτισμών, τη χειραγώγηση μαθητών από τους γονείς και το στείρο εκπαιδευτικό σύστημα, στέλνοντας πανανθρώπινα μηνύματα για τη συμφιλίωση των λαών και την αποδοχή του «διαφορετικού».

Τα γυρίσματα του φιλμ έγιναν στον προαύλιο χώρο του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, ενώ χρησιμοποιήθηκε σχολικός εξοπλισμός από το 4ο Δημοτικό «Αριστοτέλης» και φωτογραφικό υλικό από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα».

Στο οπτικοακουστικό έργο εκτός από τον πασίγνωστο ανθρωπιστή, φιλέλληνα και σπουδαίο καλλιτέχνη Konstantin Wecker, πρωταγωνιστούν και δυο νεαρές κοπέλες από την παιδική χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μονάχου «ΜΕΛΩΔΙΑ», Linnéa Winroth και Ιωάννα Μήλιου που παρά το νεαρό της ηλικίας τους φάνηκαν αντάξιες του ρόλου τους, βρισκόμενες υπό την επαγγελματική καθοδήγηση της θεατρολόγου Ηρούς Κωστράκη.

Την τεχνική υποστήριξη του εν λόγω πνευματικού δημιουργήματος ανέλαβε το Ωδείο Genima και ο διευθυντής του Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος απέσπασε προσφάτως το βραβείο Phönix που απονέμει ο Δήμος του Μονάχου σε επιχειρηματίες με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Τη μουσική υπογράφουν ο μελοποιός του Καβάφη και γνώστης του θεοδωρακικού έργου, Αλέξανδρος Καρόζας, ο γνωστός Πατρινός μουσικοσυνθέτης Νίκος Δημογιάννης και ο Αθηναίος συνθέτης Μελέτης Ρεντούμης. Τον αγγλικό υποτιτλισμό επιμελήθηκε η Νίνα Διαμαντοπούλου, ενώ στην οργάνωση της παραγωγής συνέβαλε καθοριστικά ο Domenico Loseto

Eva Griva und Schüllerin

Ιδιαίτερη ήταν και η συγκίνηση για την επί σκηνής συνύπαρξη της παρουσιάστριας Εύας Γρίβα − που υπηρέτησε επί 37 συναπτά έτη την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στα σχολεία του Μονάχου − και της πρώην μαθήτριάς της, Ιωάννας Παναγιώτου, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία και η επιμέλεια ενός άκρως ενδιαφέροντος προγράμματος με πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές θεματικές ενότητες.

Οι δύο κυρίες και όλοι οι συμβαλλόμενοι μάς προσέφεραν αξέχαστες στιγμές, μας έφεραν αντιμέτωπους με μεγάλα διλήμματα, μας παρότρυναν σε ενδοσκόπηση και μας οδήγησαν να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο του καθενός στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με όραμα και ανεκτικότητα. 

Άλλωστε, η ταινία μέσα σε 8 μόλις λεπτά καταφέρνει να προβληματίσει και να συγκλονίσει κάθε θεατή.

Περαιτέρω, το „IF ALL KIDS“ (αυθεντικός της τίτλος) που υπογράφεται από τη γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους Victoria Mali, κατά κόσμον Ιωάννα Παναγιώτου, αποτέλεσε σε αυτή την αξέχαστη βραδιά το εφαλτήριο για υψηλοτάτου επιπέδου εισηγήσεις με εξαιρετικούς προσκεκλημένους.

ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ανάμεσά τους, ο 85χρονος επιζήσας του ναζιστικού ολοκαυτώματος και πολλάκις βραβευμένος για το αξιοθαύμαστο έργο του, Ernst Grube και η εκπαιδευτικός Susanne Korbmacher. H κα Korbmacher, η οποία έχει παρασημοφορηθεί με τα ανώτατα παράσημα από το Ομοσπονδιακό κράτος και παράλληλα με το αξιέπαινη προσφορά της στο να γιάνει τον πόνο παραμελημένων παιδιών εντάσσοντάς τους στην κοινωνία, έχει προσφέρει μεγάλο έργο και στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου.

Το πάνελ πλαισιώθηκε από την Σύμβουλο θυμάτων ακροδεξιάς βίας Helga Hanusa, την ακτιβίστρια Mathilda Legitimus-Schleicher (της γνωστής οικογενείας Legitimus: απόγονος του πρώτου μαύρου βουλευτή στο γαλλικό Κοινοβούλιο!), τον γνωστό ανθρωπιστή Hamado Dipama, την ιδρύτρια του σχολείου για παιδιά και γυναίκες από το Αφγανιστάν Nasima Ebrahimi και την εκπαιδευτικό Εύα Γρίβα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο ιατρός-ογκολόγος Δρ. Θανάσης Μπαγκατζούνης με σπουδαίο έργο στην ανθρωπιστική ιατρική. Τα τεχνικά ζητήματα επιμελήθηκαν άριστα οι Μιχάλης Αμανατίδης και Χρήστος Μαραζίδης.

Τόσο η ομιλία της σκηνοθέτιδας όσο και οι τοποθετήσεις των ειδικών συγκλίναν στο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ενσωμάτωση – η οποία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία − αν δεν συνειδητοποιήσουμε τα γενεσιουργά αίτια που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν: τη βία, τη φτώχεια, τις πολιτικές αντιξοότητες, τον πόλεμο.

A woman from Ivory Cost cries after been rescued by MSF.
The MSF ship Dignity 1, that set sail from Malta after a technical stop, rescued 435 people from three boats in distress: 120 in the first one, 134 in the second and 181 in the third. On the first two boats, both rubber rafts, the majority were from Guinea, Mali, Ivory Coast and Senegal. The third boat however was wooden, and almost half of those onboard were from Eritrea. Between the three boats, 73 women were rescued as well as 140 children/minors. Whilst all are physically quite well, they show the scars of the perilious sea journey and awful time in Libya.

Περαιτέρω συμφωνήθηκε ότι το σχολείο θα πρέπει να είναι το μέρος, όπου θα ζυμωθούν οι χαρακτήρες των αυριανών πολιτών. Μέσω ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος με καταρτισμένους δασκάλους θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στις μαθήτριες και τους μαθητές τις αρχές της ισότητας και της αρμονικής συμβίωσης, καθώς και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Κυρίως, τονίστηκε η ανάγκη της αλληλεγγύης που απορρέει και από τον τίτλο της εκδήλωσης «ΣΗΜΕΡΑ ΕΣΥ, ΑΥΡΙΟ ΕΓΩ!», εμπνευσμένο από το «ΣΦΑΓΕΙΟ» του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας μένοντας πιστή στην ανθρωπιστική παράδοση του Χριστιανισμού με ξεκάθαρη θέση υπέρ της διαπολιτισμικότητας και κατά της ξενοφοβίας εκπροσωπήθηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τη σύζυγό του. Ο πρωτοπρεσβύτερος  είχε και έναν πρόσθετο λόγο να δώσει το «παρών» στη θαυμάσια αυτή βραδιά: Η οικοδέσποινα υπήρξε αριστούχος μαθήτρια του πατρός Αποστόλου στο Ελληνικό Λύκειο του Μονάχου και συνεχίζει να είναι συνοδοιπόρος του στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Παρέστη επίσης και ο πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος με τη σύζυγό του. 

Apostolos Malamoussis

Είναι άξιο θαυμασμού πώς μια ιδιωτική πρωτοβουλία με τόσο σύντομη χρονική παρουσία και ελάχιστα υλικοτεχνικά-οικονομικά μέσα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και τυγχάνει αποδοχής όχι μόνο σε ελληνογερμανικούς αλλά και διεθνείς κύκλους.

Συγκεκριμένα:

Ήταν η πρώτη φορά που μέσα σε ένα τόσο ανομοιογενές κοινό με διεθνή θέματα, πρόβαλε αξιοπρεπής και περήφανος ο ελληνικός πολιτισμός.

Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε τόσο μαχητικούς και κριτικούς λόγους με ατράνταχτα επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία.

Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε σε εκδήλωση την μαθητιώσα νεολαία και νέα παιδιά, ανθρώπους από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Κύπρο, την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν, το Κουρδιστάν, το Αφγανιστάν, τη Γαλλία, την Αφρική, αντιπροσώπους από όλα τα γερμανικά κόμματα και τόσες πολλές γυναίκες σε τόσο σημαντικούς ρόλους.

Διαπολιτισμός στο Μόναχο

Κυρίως, συνάχθηκαν βαρυσήμαντα συμπεράσματα και εστάλησαν βαθυστόχαστα μηνύματα, απλά και κατανοητά για όλους.

Το σημαντικότερο είναι ότι έπεται συνέχεια, εφόσον υπήρξε ενδιαφέρον από σχολεία της Βαυαρίας να προβληθεί η ταινία σε ανθρώπους, στους οποίους απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά!

Ευχόμαστε περαιτέρω καλή και ευλογημένη πορεία.

Ernst Grube Helga Hanusa

Το ιδιόχειρο σημείωμα της κας Helga Hanusa, συζύγου ενός από τους ελάχιστους επιζήσαντες της  ναζιστικής θηριωδίας και σημαντικότερους αντιστασιακούς αγωνιστές Ernst Grube, καταδεικνύει ότι η κα Παναγιώτου κινείται σε μια συλλογική σκέψη, εφόσον κατάφερε να «περάσει» μια ιδιωτική πρωτοβουλία ως μια κίνηση που έγινε στο όνομα του Ελληνισμού.


Όσες και όσοι δεν παραβρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας „IF ALL KIDS“, μπορούν να πάρουν μια ιδέα από το Trailer: www.jopa-arts.com/jopa-on-camera