Άδειασαν τα σχολεία − πέθανε η ελπίδα;

Νικόλαος Γύζης, «Κρυφό Σχολειό», 1885-1886

 

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στα ελληνικά σχολεία 9 πόλεων της Γερμανίας λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών. Σημαντικά κενά υπάρχουν, συγκεκριμένα, στα λύκεια Μονάχου, Νυρεμβέργης, Φρανκφούρτης, Στουτγκάρδης, Ντύσελντορφ, Ντόρτμουντ, Κολωνίας, Μπίλεφελντ και Αννόβερο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας Αθανάσιος Κήπας, επισημαίνει ότι «Όλα τα ελληνικά Λύκεια στη Γερμανία, λειτουργούν με 50% λιγότερους καθηγητές».

Έρευνα: Αντώνης Ευθυμίου
info@jopa-arts.com

 

 

Σε συναγερμό τα ελληνικά Λύκεια της Γερμανίας

 

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 9 αυτών πόλεων έστειλαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για να τον ενημερώσουν σχετικά με το θέμα. Αντίστοιχες επιστολές έστειλαν και οι μαθητές των Λυκείων Μονάχου και Ντύσελντορφ. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στο οποίο απέδιδε την καθυστέρηση των αποσπάσεων στις ενστάσεις εκπαιδευτικών, έναντι συναδέλφων τους στα Διοικητικά Δικαστήρια της Ελλάδας.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών παντρεμένων με κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι σ’ επιστολή τους προς τον Υπουργό αναφέρθηκαν:

α. στις αργοπορημένες προκηρύξεις παράτασης των αποσπάσεων, β. στο έργο των εκπαιδευτικών που για χρόνια δίδασκαν στο εξωτερικό χωρίς να λαμβάνουν το επιμίσθιο, αλλά και γ. στην επείγουσα εγκύκλιο του Υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, που εστάλη στα Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 και στην οποία φαίνεται πως υπεύθυνος αυτής της κατάστασης είναι το Υπουργείο και οι λανθασμένοι χειρισμοί του.

Μετά τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών έως τις 15 Οκτωβρίου 2017, οι Σύλλογοι Γονέων Λυκείων Γερμανίας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους, αλλά διεμήνυσαν πως θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υπόσχεσης.

Ελληνική επιγραφή στη σιδερένια γέφυρα της Φρανκφούρτης (Eiserner Steg). Η συγκεκριμένη φράση προέρχεται από την ραψωδία α’ της Οδύσσειας του Ομήρου. © ΜΙΤ

 

Χωρίς δασκάλους τα σχολεία στο Αμβούργο

 

Στο Αμβούργο λειτουργούν τρία Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με τρεις δασκάλους. Αντιστοιχεί δηλαδή ένας δάσκαλος σε πενήντα μαθητές. Τον Αύγουστο του 2017, ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι δύο εκ των δασκάλων ενημερώθηκαν ότι σύμφωνα με την πρόσφατη αλλαγή του νόμου, δεν μπορεί ν’ ανανεωθεί άλλο η απόσπασή τους, αν κι εγκρινόταν κανονικά τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια. Ο λόγος ήταν η μη επαρκής γνώση Γερμανικών (σε επίπεδο C1), το οποίο, όμως, δεν είναι υποχρεωτικό για τους νέους εκπαιδευτικούς που έρχονται στη Γερμανία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να μείνουν χωρίς δασκάλους, να καθυστερήσει σημαντικά η έναρξη των μαθημάτων και η σχολική χρονιά να βρεθεί «στον αέρα». Το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως θα γίνει αναπλήρωση των θέσεων και ότι θα μεταβεί άμεσα μία εκπαιδευτικός. Τελικά, η απόσπαση της εκπαιδευτικού υπεγράφη στις 10.10.2017, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε σημαντικά, λόγω «γραφειοκρατικού κωλύματος» στην Ελλάδα. Η δασκάλα μετέβη εν τέλει στις 20.10.2017 στο Αμβούργο. Ωστόσο, εκκρεμεί η απόσπαση ενός ακόμη δασκάλου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Hamburg-Harburg Α.Σ. ήρθε αμέσως σε επαφή με το περιοδικό ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, θέλοντας να στείλει το εξής μήνυμα:

«Εκφράζουμε την πολύ έντονη δυσαρέσκειά μας προς το Υπουργείο Παιδείας και διαμαρτυρόμαστε για την αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση που προέκυψε στην έναρξη των μαθημάτων. Συμπαραστεκόμαστε στους δασκάλους που τόσα χρόνια προσέφεραν έργο στα ελληνόπουλα της ομογένειας κι έκαναν άψογα τη δουλειά τους. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε για ποιο λόγο έγινε αυτή η αλλαγή του νόμου και γιατί ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.»

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα που αφορά την παιδεία στο Αμβούργο είναι τα δίγλωσσα σχολεία. Τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες δημιουργίας ενός δίγλωσσου σχολείου, όπου θα διδάσκεται ισότιμα η ελληνική κι η γερμανική γλώσσα, χωρίς, όμως, κάποιο αποτέλεσμα έως και σήμερα.

 

Σημαντικές ελλείψεις στο Λύκειο Μονάχου

 

Τα πλήγματα που δέχεται η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Μόναχο το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αλλεπάλληλα. Μετά την έλλειψη στέγης πριν μερικούς μήνες, ήρθε να προστεθεί και η έλλειψη καθηγητών στα σχολεία. Το Λύκειο Μονάχου, το σχολείο με το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών σε όλη τη Γερμανία, αντιμετωπίζει φέτος σοβαρά ζητήματα στη στελέχωση διδακτικού προσωπικού.

Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς στο σχολείο δίδασκαν μόνο 10 καθηγητές, ενώ πραγματοποιούνταν 3-4 ώρες μαθημάτων καθημερινά. Στη συνέχεια, το Λύκειο στελεχώθηκε με 4 εκπαιδευτικούς, ενώ κατά τα μέσα Οκτωβρίου ήρθαν ακόμη 5, 2 φιλόλογοι, 1 οικονομολόγος, 1 φυσικός και 1 χημικός. Το ωράριο των μαθημάτων αυξήθηκε σημαντικά στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, όπου πραγματοποιούνται πλέον εξάωρα μαθήματα.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι τα κενά σε βασικές για τους μαθητές ειδικότητες. Το σχολείο χρειάζεται άμεσα δύο επιπλέον μαθηματικούς, δύο φιλολόγους, έναν καθηγητή φυσικής αγωγής κι έναν καθηγητή πληροφορικής. Το Υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε, ανεπίσημα βέβαια, ότι θα παραταθούν οι αποσπάσεις των φιλολόγων κι επομένως αναμένονται εξελίξεις λίγο πριν τις φθινοπωρινές διακοπές των μαθητών.

 

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας IF ALL KIDS, © Jopa

 

Σε κίνδυνο οι Πανελλαδικές;

 

Σύμφωνα με ορισμένους γονείς και καθηγητές, για να λειτουργεί εύρυθμα το Λύκειο του Μονάχου, πρέπει να υπάρχουν 25 καθηγητές για συνολικά 301 μαθητές. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σημαντικά μαθήματα έχει επηρεάσει κυρίως τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως τονίζει και η ΕΛΜΕ Βαυαρίας, με επιστολή της στις 18.10.2017.

Η διεύθυνση του σχολείου εξέφρασε την αισιοδοξία της για θετική έκβαση της υπόθεσης, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις έως ότου υπάρξει νέα ενημέρωση. Εκτός από τον σύλλογο γονέων, σημαντική ήταν και η κινητοποίηση των μαθητών, οι οποίοι διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στην ελληνική εκπαίδευση, διαδηλώνοντας έξω από το Ελληνικό Προξενείο του Μονάχου κι εκφράζοντας την «κραυγή αγωνίας» τους για τις ελλείψεις καθηγητών. Λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για τα πενταμελή συμβούλια των τμημάτων και εν συνεχεία εκλογές του δεκαπενταμελούς συμβουλίου όλων των μαθητών, ώστε να υπάρχει εκπροσώπησή τους αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Η εκκλησία της Βαυαρίας με ανοικτή επιστολή προς τα παιδιά του Λυκείου Μονάχου, στήριξε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Υπογράμμισε δε, τη σημασία της Παιδείας σε περιόδους κρίσης και δήλωσε συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στον αγώνα τους.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, για το ζήτημα των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Γερμανίας. Στην ερώτησή του, το ΚΚΕ επεσήμανε τρία σημαντικά θέματα, που είναι: α. η άμεση στελέχωση των σχολείων, β. η υποστήριξη των καθηγητών κατά τους πρώτους μήνες εγκατάστασής τους και γ. η διευθέτηση των κτιριακών προβλημάτων.

Κοινό αίτημα γονέων και καθηγητών είναι να λυθούν άμεσα αυτά τα ζητήματα, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των σχολείων της ομογένειας, να εξαλειφθούν φαινόμενα απορρύθμισης σε τομείς, όπως αυτού της Παιδείας, και οι μαθητές να μη βρίσκονται πια υπό καθεστώς αβεβαιότητας.

 

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, © alfavita.gr

Σημείωση της συντακτικής ομάδας

Το θέμα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Σε αυτό το πλαίσιο και για να σας κρατάμε πάντα ενήμερες και ενήμερους, ιδρύθηκε το περιοδικό ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Για τη διασφάλιση δε της εγκυρότητας του παρόντος ρεπορτάζ ήρθαμε σε επαφή με Συλλόγους, Γονείς, Καθηγητές και Μαθητές. Τοποθέτηση ζητήσαμε, ως οφείλαμε, και από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Μονάχου Δρ. Παπατσίμπα. Η απάντηση βρίσκεται στο Περιοδικό Ταυτότητα, τεύχος 5, σελίδα 11.

Τελευταία κι επουδενί αμελητέα ήταν αυτά που είχαν να μας πουν οι Φροντιστηριούχοι του Μονάχου, οι οποίοι στέλνουν το δικό τους θετικό μήνυμα. Ναι, μέσα σε όλη αυτήν την σύγχυση που δημιουργείται από τις ασυντόνιστες κινήσεις και την αδυναμία του επίσημου κράτους, προβάλλουν σαν φάροι ελπίδας οι κατά τόπους ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κάποτε θα έπρεπε να πάψουν να δαιμονοποιούνται. Οφείλουμε να δούμε τα πράγματα νηφάλια, ν’ αναγνωρίσουμε την τεράστια συμβολή τους και να θαυμάσουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές τους, που εισήχθησαν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Τους ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της λίστας των επιτυχόντων τους στο Περιοδικό Ταυτότητα.


Text: All rights reserved. Περιοδικό ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, τεύχος 5, σελ. 8

https://www.yumpu.com/xx/document/view/59490726/taytothta-5-2017