Σύμπαν ετών 13,7 δισεκατομμυρίων

«Αυτόν εδώ τον κόσμο, τον ίδιο για όλους, ούτε κανείς θεός ούτε άνθρωπος τον έπλασε, αλλ’ ήταν από πάντα και είναι και θα είναι αιώνια ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο»

Ηράκλειτος

 

Φωτορεπορτάζ: © Jopa News

 

«Πώς και πότε δημιουργήθηκε ο κόσμος;», «Υπάρχουν άλλα σύμπαντα εκτός απ΄ το δικό μας;» Σε αυτά και άλλα θεμελιώδη ερωτήματα απάντησε ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος στη διάλεξή του στις 10.10.2017 στο Ludwig-Maximilians-Universität.

 

                          Απεικόνιση του σύμπαντος, © outfinitevisions.com

 

Στη αρχή της αγόρευσής του, μίλησε για τον Giordano Bruno, ο οποίος κάηκε στην πυρά σαν αιρετικός, επειδή υποστήριζε την απειρία του Σύμπαντος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ηλικία και στα περιεχόμενα του σύμπαντος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το σύμπαν που ζούμε είναι 13,7 δισεκατομμυρίων ετών και αποτελείται μόλις κατά 4% από αυτό που βλέπουμε (ορατό σύμπαν), ενώ όλο το υπόλοιπο είναι σκοτεινή ύλη (23%) και σκοτεινή ενέργεια (73%). Επεσήμανε πως αν και είμαστε μια μικρή κουκίδα στο ατέρμονο κι ασύλληπτο σύμπαν, έχουμε την ικανότητα να το κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε πολλά φαινόμενα. Κι αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο.

 

Το σχέδιο προέρχεται από το βιβλίο “L’atmosphère: météorologie populaire” του Camille Flammarion (1888) και δείχνει πώς φαντάζονταν παλιότερα τη Γη σε σχέση με άλλα ουράνια σώματα, © earth-chronicles.com

 

Στη συνέχεια προσπάθησε να εξηγήσει όσο το δυνατόν πιο κατανοητά τη θεωρία υπερχορδών, που θεωρείται επανάσταση στη φυσική επιστήμη. Μίλησε για ένα «πολυσύμπαν» κι ανέφερε πως εκτός από το δικό μας, υπάρχουν δέκα εις την πεντακοσιοστή έκτη είδη συμπάντων. Σ’ αυτό το «πολυσύμπαν» μπορεί κάποια σύμπαντα να βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο ή ακόμη και το ένα μέσα στο άλλο, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Επίσης, είναι πιθανόν να εμφανιστεί ένα σύμπαν ακριβώς σαν το δικό μας, αλλά θα βρίσκεται πολύ μακριά.

Κατόπιν, ανέτρεψε κάτι που όλοι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένο, δηλαδή ότι ζούμε σε τρεις διαστάσεις (χώρος), και μία τέταρτη που είναι ο χρόνος. Στην πραγματικότητα, όμως, οι διαστάσεις είναι δέκα, αλλά δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε. Τέλος, μίλησε για μια αέναη διαδικασία παραγωγής συμπάντων, η οποία ουσιαστικά καταργεί την έννοια της αρχής και του τέλους του χρόνου.

 

Το σύμπαν μετά τη μεγάλη έκρηξη, © NASA

 

Τα λόγια του εξέχοντος επιστήμονα και τέως προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κέντρισαν το ενδιαφέρον του ετερογενούς ακροατηρίου. Ακολούθησε διαδραστικός διάλογος. Σε ερώτηση για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο καθηγητής αφενός μεν εξήρε την προσωπικότητα του Έλληνα μαθηματικού, αφετέρου δε υπογράμμισε πόσο κακό κι επικίνδυνο είναι να γράφουν πως τον «έκλεψε» ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Τέλος, άδραξε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του διαλόγου με το κοινό να μιλήσει για την επιρροή που είχε στη ζωή του ο Αλμπέρ Καμύ με το «Μύθο του Σισύφου» κι ο υπαρξισμός του Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

 

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή συνάντησε… τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, γκράφιτι στην Ιερά οδό, Αθήνα © ough.gr

 

«Είναι σημαντικό να μιλάς στο κοινό και να μη μιλάς στο κενό»

Ακολούθως, ο κ. Νανόπουλος έκανε μια σύντομη δήλωση στο περιοδικό μας:

«Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος της Λέσχης Επιστημόνων. Ήταν ένα πραγματικά εξαιρετικό ακροατήριο. Κι ενώ μίλησα για δύσκολα πράγματα, μου έκανε εντύπωση η ανταπόκριση και το επίπεδο του ακροατηρίου. Ξέρετε, είναι σημαντικό να μιλάς στο κοινό και να μη μιλάς στο κενό. Προσπάθησα να τα εξηγήσω όσο το δυνατόν πιο απλά και νομίζω ότι οι αντιδράσεις του κοινού έδειξαν πως καταλάβανε τι ακριβώς ήθελα να πω. Είμαι ευχαριστημένος.»

 

Ο Δημήτρης Νανόπουλος μιλάει στο κοινό, © Jopa

 

Ικανοποιημένα ήταν και τα μέλη των Ακαδημαϊκών με το, ομολογουμένως, άριστο αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας τους. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ μίλησε με τον Γραμματέα, Ρήγα Γιώργο Ζαπουνίδη, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Διέκρινα μια έκδηλη ανάγκη μέρος του ακροατηρίου να γίνει ένας συσχετισμός της σύγχρονης Φυσικής με τη φιλοσοφική και κατ’ επέκταση θεολογική πλευρά του θέματος. Αυτό είναι ένα συχνό λάθος που κάνουμε, όταν είμαστε παγιδευμένοι στο δίπολο ή επιστήμη ή Θεός, μη μπορώντας να δούμε ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο −κι ας θεωρούν τον κόσμο από διαφορετική σκοπιά− και ότι το ένα ξεκινά να μιλάει, εκεί που τελειώνει το άλλο. Ο Καθηγητής ορθώς επέλεξε να μην τοποθετηθεί επ’ αυτού, εφόσον δεν αποτελούσε θέμα της εισήγησης. Ελπίζω όμως να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και αυτή τη δίψα για μάθηση σε επόμενη εκδήλωση, όπου θα χαρώ να καλωσορίσω και πάλι τα μέλη της εδώ κοινωνίας, τον απλό κόσμο, τους νέους επιστήμονες, τους σκεπτόμενους και όλους όσοι θαρρούν πως μας αξίζει κάτι καλύτερο ως παροικία.»

Λίγο πριν το τέλος της διάλεξης, ο κ. Νανόπουλος ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση ανακήρυξής του σ’ επίτιμο μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.

 

Ο Δημήτρης Νανόπουλος κατά την ανακήρυξή του σ’ επίτιμο μέλος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, © Jopa

 


Χορηγός Επικοινωνίας Εκδήλωσης: JOPA News / ΔΡΑΧΜΗ – Περιοδικό για τον φιλελληνισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Text: All rights reserved. Περιοδικό ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, τεύχος 5, σελ. 6

https://www.yumpu.com/xx/document/view/59490726/taytothta-5-2017