Δημήτρης Νανόπουλος, ένας φυσικός μετράει τ’ άστρα

«Πάντοτε έλεγα αυτό που έλεγε ο Σπινόζα, ότι Deus sive Natura, Θεός είναι η φύση.»

Δημήτρης Νανόπουλος

O διαπρεπής φυσικός παγκοσμίου κύρους Δημήτρης Νανόπουλος έρχεται στο Μόναχο στις 10.10.2017, ώρα 18:00, στο Ludwig-Maximilians-Universität για να δώσει διάλεξη σχετικά με την ερμηνεία του Σύμπαντος.

 

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα…

Στην περίπτωση του Δημήτρη Νανόπουλου, δεν τα μετράει απλώς, αλλά τα ερμηνεύει. Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας αφιέρωσε όλη τη ζωή του για να εξερευνήσει τα μύχια του σύμπαντος και να κατανοήσει τη συμπεριφορά του χώρου και του χρόνου.

Το όνειρό του, αρχικά, ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά στη συνέχεια σαγηνεύτηκε από το μαγικό κόσμο της φυσικής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1971, την ημέρα που κηδεύτηκε ο Σεφέρης, έφυγε από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισε να εντρυφεί στα μυστήρια της κοσμολογίας και της φυσικής υψηλής ενέργειας. Στη μακρόχρονη επαγγελματική του πορεία, διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M κι έλαβε πλήθος διακρίσεων, όπως το βραβείο Ενρίκο Φέρμι.

Ο τέως πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κι εξέχων φυσικός θα έρθει στο Μόναχο για να μιλήσει για την εξέλιξη, τη δομή και τη λειτουργία του Σύμπαντος. Θα προσπαθήσει να εξηγήσει με τον πάντα τεκμηριωμένο, αλλά εύληπτο λόγο του, θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τη φύση, τον άνθρωπο κι εν γένει τον κόσμο.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας.

Η ομιλία θα γίνει στην ελληνική γλώσσα. Η είσοδος είναι για όλους ελεύθερη


Medienpartner: JOPA News / DRACHME – Magazin für Politik, Kultur und Menschenrechte

Χορηγός Επικοινωνίας: JOPA News / ΔΡΑΧΜΗ – Περιοδικό για την πολιτική, τον πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Κείμενο: Αντώνιος Ευθυμίου

Αρχισυνταξία: Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη