Ρετρό ευχές από το μακρινό 1917!

genima_banner_848x90

 

1917…

Ο Κωνσταντίνος Α΄αποχωρεί στις 29 Μαΐου από την Ελλάδα και λίγες μέρες μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο, ο Ίων Δραγούμης εξορίζεται από το Βενιζελικό καθεστώς στο Αιάκειο της Κορσικής και η άσχημη ψυχολογική κατάστασή του αποτυπώνεται στις επιστολές του προς τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Η Κυβέλη, η μεγάλη θεατρική αντίπαλος της Κοτοπούλη, συλλαμβάνεται στα Νοεμβριανά, όπου κατεβάζουν το όνομά της από τη μαρκίζα του θεάτρου, της απαγορεύουν να παίξει κι αργότερα αυτοεξορίζεται στο Παρίσι.

Ο Μανώλης Καλομοίρης συνθέτει το «Το δαχτυλίδι της μάνας», το δεύτερο μουσικοδραματικό έργο του, και ο Δήμος Βρατσάνος σκηνοθετεί τον «Ανήφορο του Γολγοθά», την πρώτη ελληνική ταινία με θρησκευτικό περιεχόμενο.

2017…

όσο ετοιμάζεται το Νέο Έτος να κάνει την εμφάνισή του, ας ταξιδέψουμε πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα για να δούμε μερικές παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες. Αλήθεια, πώς εύχονταν τότε οι Έλληνες;

 

του Αντώνη Ευθυμίου

1917, ένας άγγελος μ’ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο χέρι φέρνει το… Νέον Έτος

1917, η Παναγία είναι το κεντρικό θέμα αυτής της κάρτας

1918, μια πεταλοφόρος κυρία εύχεται γαλλιστί “Καλή Χρονιά”

1922, ένα κορίτσι ατενίζει ευλαβικά το νέο έτος

1925, η “γαλλομανία” των Αθηναίων καλά κρατεί… Bonne Année λοιπόν!

1927, γαλλικές ευχές με φόντο ένα ζευγάρι δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αρχές 20ου αιώνα, δύο άγγελοι αναγγέλλουν την άφιξη του νέου έτους

Το παρόν οπτικό υλικό προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο του Αντώνη Ευθυμίου, το οποίο ψηφιοποιήθηκε για τις ανάγκες του εν λόγω άρθρου.

 

ellinikos_kinimatografos_banner