Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016

olympiada

23 Αυγούστου 2016 – 3 Σεπτεμβρίου 2016

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Αριστοτέλη, το ΑΠΘ διοργανώνει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας. Η Ολυμπιάδα περιλαμβάνει 2 στάδια:

Το 1ο στάδιο θα διεξαχθεί σε τοπικό επίπεδο όπου οι συμμετέχοντες θα δώσουν εξετάσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία. Το 2ο στάδιο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και θα συγκεντρώσει τους επικρατέστερους υποψηφίους από όλες αυτές τις χώρες.

olympiada 2

Το διάστημα 24-31 Αυγούστου 2016 θα διεξαχθεί στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του Α.Π.Θ. στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη.

.

Οι στόχοι της Ολυμπιάδας είναι:

  • προσέλκυση ενδιαφέροντος της νεολαίας για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας.
  • διεύρυνση και εμπλουτισμός της διαπολιτισμικής επικοινωνίας των νέων.
  • διεύρυνση της κοινωνικο-πολιτισμικής και γλωσσικής ικανότητας των νέων.
  • δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη στήριξη των ταλαντούχων νέων της Διασποράς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας στην πνευματική τους ανάπτυξη και στο κοινωνικό τους προσανατολισμό.
  • παροχή σε όλους τους συμμετέχοντες της δυνατότητας αξιολόγησης του επιπέδου γνώσεων της νεοελληνικής γλώσσας
  • δημιουργία βάσης για το διάλογο μεταξύ των νέων της ελληνικής Διασποράς.

.

Η Ολυμπιάδα πραγματοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, υπό της αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Υπεύθυνοι: Μ. Ματθαιουδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πρόεδρος Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ – Ε. Κουτούση, Προϊσταμένη Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ.

 

Πηγή: http://www.seleo.gr/thessalonikh/210967-90-xronia-symplironei-fetos-to-apth-kai-to-giortazei-me-plithos-ekdiloseis-apth-tin-kyriaki-kai-foititiki-evdomada#.Vz9q3yGQ1PY