Ελληνικό Σχολείο Μονάχου: Εκταμιεύτηκε κονδύλιο ύψους 5 εκατομμυρίων!

sxoleio5

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η διαδικασία ανέγερσης του πρώτου Ελληνικού Σχολείου σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Μόναχο. Ο δικηγόρος Γιώργος Δ. Βλαχόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί νομικά την εξέλιξη των εργασιών σημειώνει:

«Πρόκειται για ένα παλαιό αίτημα του Ελληνισμού. Ένα όραμα, που δημιουργήθηκε το 1991 και τώρα παίρνει σάρκα και οστά». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι εντείνονται οι προσπάθειες για επίτευξη χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση της Άνω Βαυαρίας σε ποσοστό 70%.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Πρύτανης κ. Πελεγρίνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σπίρντζης ανακοίνωσαν, μάλιστα, την έγκριση κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ € για την ολοκλήρωση του σκυροδέματος (Απόφαση: αριθ. 58345/16-3-2016).

Η υπουργική απόφαση για την έγκριση του αναγκαίου ποσού και η διαβεβαίωση περί ακώλυτης εκταμίευσή του ανακοινώθηκαν στις 18.3.2016, λίγες μέρες αφότου ο κ. Πελεγρίνης επισκέφτηκε το Μόναχο.

Κατά την επίσκεψή του στη βαυαρική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Ελληνίδα Πρόξενο κ. Κωνσταντινοπούλου, τον Συντονιστή κ. Δρ. Παπατσίμπα, τον νομικό σύμβολο κ. Βλαχόπουλο, αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης των Ελληνικών Συλλόγων Μονάχου, του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, τη Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού της ΝΔ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

sxoleio1

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση του Υφυπουργού με τον Υπουργό Παιδείας της Βαυαρικής Κυβέρνησης, Λούτβιχ Σπένλε, με τον οποίον συμφώνησαν ότι, εφόσον η ελληνική πλευρά κατορθώσει να ολοκληρώσει το σκελετό του κτηρίου έως τον Ιούνιο, η Βαυαρική Κυβέρνηση θα συνεισφέρει οικονομικώς στην ολοκλήρωση του έργου διαθέτοντας για την συνέχισή του το ποσόν που της αναλογεί, αντί να το καταβάλει μετά την ολοκλήρωσή του.

Το ποσόν που απαιτείται για την εκπλήρωση της νέας συμφωνίας εκταμιεύθηκε, μάλιστα, στις 29 Μαρτίου 2016, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες –πράγμα ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα και σχεδόν αδιανόητο δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία διανύει ακόμα χαλεπούς καιρούς.

 sxoleio3

Κι επειδή κρινόμεθα από τις πράξεις μας, κι επουδενί από τα λόγια και τις στείρες προθέσεις, επιβεβαιώθηκε η ρήση του κ. Πελεγρίνη ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αποτελούσε ανέκαθεν βασική προτεραιότητα του Υπουργείου.

«Συνέχεια στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να δώσει και η υπάρχουσα ηγεσία, προσπαθώντας να καλύψει πιθανές αδυναμίες και αγκυλώσεις στην εκπαίδευση της ελληνικής ομογένειας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, βέβαια, πρέπει να συναινέσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, για αυτό εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχει συσταθεί μία Ομάδα Εργασίας. Η Ομάδα αυτή – από ορισμένους αποκαλείται Επιτροπή – δέχεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ηλεκτρονικά τα αιτήματα των ομογενών» επεσήμανε.

sxoleio2
Επίσης, τόνισε ότι πρόθεση της υπάρχουσας ηγεσίας είναι να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο, ή τουλάχιστον να μην γίνει οποιαδήποτε αλλαγή αιφνιδιαστικά, αλλά να εμπεριέχει το στοιχείο της μεταβατικότητας. Άλλωστε, από τη στιγμή που υπάρχουν δύο δυνατότητες – δηλ. τα αμιγή ελληνικά σχολεία και τα δίγλωσσα, που λειτουργούν με βάση το γερμανικό σύστημα – θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέληση των ανθρώπων που ζουν εκεί, μέσω των εκπροσώπων τους.

Όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων, υπογράμμισε ότι το ιδανικό μοντέλο είναι η ένταξη ομογενειακού προσωπικού δίπλα στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Από αυτήν την ενέργεια θα προέκυπτε ένας πιο ωφέλιμος συνδυασμός που θα συντελούσε από τη μία στην ουσιαστικότερη επαφή των μαθητών με τα ιδανικά της «μητέρας Πατρίδας» και από την άλλη στην ομαλότερη ένταξή τους στην κοινωνία που ζουν.

sxoleio4

Επιστρέφοντας στο θέμα του ιδιόκτητου σχολείου, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η επιτακτική ανάγκη τόσο για εύρυθμη λειτουργία υπό κατασκευή σχολείου στην περιοχή Berg am Laim, αλλά και για παροχή συνθηκών κατάλληλων για την Παιδεία των Ελληνοπαίδων στο Μόναχο, απαιτεί μια διαρκή βοήθεια για τη συνεχή προμήθεια εξοπλισμού τη εποπτικών μέσων διδασκαλίας, αλλά και τη βοήθεια παιδιών με αδύναμο εισόδημα.

Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε Κοινωφελής Σύλλογος Φίλων για Ενίσχυση του Ελληνικού Σχολείου, αφιερωμένος στον διεθνούς φήμης Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Μονάχου Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας με την εγγραφή τους ως μέλη του φορέα Freundekreis zur Förderung der GSM C. Carathéodory e.V. και την καταβολή του ελάχιστου ετησίου ποσού των 30 € ετησίως.

sxoleio6

Για τη συνεχή ενημέρωσή σας, μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο:

http://griechische-schule-muenchen.jimdo.com

 

.

Copyrights οπτικού υλικού: Δεν μας ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου: http://griechische-schule-muenchen.jimdo.com/

Text: All rights reserved. Deutsch-Griechisches Magazin Drachme, S. 26

https://www.yumpu.com/xx/document/view/55416017/drachme28-w