Τις προτάσεις του για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό κατέθεσε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

Τα 17 σημεία του Οδικού Χάρτη που περιγράφουν τη Στρατηγική και τις Δράσεις της Επιτροπής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

 

Πρόκειται για προτάσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και την ουσιαστικοποίηση των σχέσεων των αποδήμων Ελλήνων με την Μητέρα Πατρίδα, ως γέφυρα επικοινωνίας με τη χώρα διαμονής τους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτικά οι προτάσεις είναι:

Πρόταση 1:

Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελληνισμού:

Τιμώντας την ευγενή άμιλλα, την άσκηση αλλά και την διακεκριμένη προσφορά στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.

Σκοποί:

-η ενδυνάμωση της ζωντανής συμμετοχής και άμιλλας των αποδήμων σε επίπεδο πόλης, κράτους, ηπείρου.

-η αναγέννηση του ολυμπιακού ιδεώδους μακριά από τις αμαρτίες του doping, των πολυεθνικών του φαρμάκου, και της διαφήμισης.

-Η προβολή της χώρας αλλά και κάθε μιας των περιφερειών της, μέσω οργάνωσης των Ολυμπιακών σε μια διαφορετική περιφέρεια ανά τετραετία, αρχής γενομένης από την Ολυμπία. Δίνουμε με αυτό το θεσμό και ένα κίνητρο δημιουργικού συναγωνισμού μεταξύ των φιλοδοξούντων να φιλοξενήσουν τους Αγώνες.

-Με την καθιέρωση βράβευσης των ατόμων που διακρίθηκαν για την προσφορά τους (επιστήμες, τέχνες, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη) στην χώρα διαμονής, τον κόσμο αλλά και την μητέρα πατρίδα ενθαρρύνουμε και τιμούμε όχι μόνο την άθληση αλλά και την προσφορά πέρα από τα εθνικά όρια . Δίνουμε την οικουμενική διάσταση του Ολυμπισμού.

Πρόταση 2:

Στρατηγική Απόκτησης 2ης κατοικίας στην Ελλάδα – Αναγέννηση εγκαταλελειμμένων χωριών της περιφέρειας.

Στρατηγική απόκτησης 2ης κατοικίας στην Ελλάδα από το σύνολο του Ελληνισμού της Διασποράς σε ατομική και ομαδική βάση:
-Έμφαση στα χωριά την νησιωτικής και της ορεινής Ελλάδας.

Στόχοι:

-αναγέννηση της οικοδομής,

-διατήρηση του δομημένου περιβάλλοντος-αναγέννηση των χωριών,

-δημιουργία μόνιμων δεσμών μεταξύ Ελλήνων της διασποράς και Ελλαδικής κοινωνίας και οικονομίας, κίνητρα για δημιουργία εστιών τηλε-εργασίας, αλλά και ενθάρρυνση πληθυσμιακής αποκέντρωσης.

Η προσπάθεια μπορεί να γίνει σε συνεργασία τόσο της Ένωσης των Δήμων, των Περιφερειών, των οργανώσεων των ομογενών, αξιοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής οικονομίας στην υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής.

Πρόταση 3:

Δημιουργία Παγκοσμίου Δικτύου Πόλεων με Ελληνική Ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν Κέντρα Ελληνικών Σπουδών.

Δημιουργία Παγκοσμίου Δικτύου Πόλεων με ελληνική ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν Κέντρα Ελληνικών Σπουδών, με σκοπό την συνεργασία μεταξύ τους στην μελέτη, προβολή, ανάδειξη βασικών αξόνων του ελληνικού πολιτισμού, την συνεργασία τους με την Ελλάδα, την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, την ενθάρρυνση επίσκεψης και γνωριμίας με την σύγχρονη Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Πρόταση 4:

Συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης- βιβλιογραφίας, ταινιοθήκης – βιντεοθήκης, του Αποδήμου Ελληνισμού.

Συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με:

– Βιβλιογραφία, από το σύνολο των βιβλιοθηκών σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τις εμπειρίες του Ελληνισμού σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία.

-Βιβλιογραφία για την Ιστορία του Αποδήμου Ελληνισμού και των κοινοτήτων του.

-Βιβλιογραφία για την Ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, και την διατήρησή της.

– Ταινιοθήκης- Βιντεοθήκης του Αποδήμου Ελληνισμού, με την αξιοποίηση των social media.

Πρόταση 5:

Διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου με φιλέλληνες- κορυφαίες προσωπικότητες, διανοούμενους του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών, με θέμα: «Το σύγχρονο οικουμενικό περιεχόμενο της Ελληνικότητας. Χθες σήμερα, αύριο».

 

ΠΗΓΗ http://www.avgi.gr/