Παραδοσιακός γάμος με άρωμα Κέρκυρας

gamos kerkyraikos 1

O μαγευτικός γάμος της Αλεξάνδρας Ράντου την περσινή άνοιξη είχε μια ιδιαίτερα νοσταλγική νότα. Η Αλεξάνδρα, ενεργό μέλος και δασκάλα χορού του Συλλόγου Ιονίων Νήσων, μεταφέρθηκε υπό τους νησιώτικους ήχους του βιολιού στους Αγ. Πάντες του Μονάχου, όπου συνάντησε τον εκλεκτό της καρδιάς της, Βαγγέλη Μάστορα.

 

Τους ευχόμαστε να είναι πάντα στρωμένος ο δρόμος τους με ροδοπέταλα – σαν αυτά με τα οποία τους ράντιζαν τα παιδιά του Συλλόγου – και να τους ζήσει ο καρπός του έρωτά τους.

 

Επ’ αφορμή αυτού, ας θυμηθούμε πώς συνήθιζαν οι παλιοί να εορτάζουν την ιδιαίτερη αυτή στιγμή. Ως ημέρα του γάμου καθοριζόταν πάντα η Κυριακή. Οι προετοιμασίες εντείνονταν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας. Η οικογένεια της νύφης έπλενε το αποθηκευμένο μαλλί από την σοδιά της και με αυτό έφτιαχνε τα στρώματα και τα μαξιλάρια. Για τη διαδικασία του πλυσίματος και του «ξασίματος» του μαλλιού, καλούνταν κοπέλες συγχωριανές.

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, συγγενείς και φίλοι συγκέντρωναν όλα τα απαραίτητα αγαθά στα σπίτια των μελλονύμφων για την κάλυψη αναγκών των καλεσμένων στο τραπέζι του γάμου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή γινόταν η ζύμωση του ψωμιού. Το Σάββατο γίνονταν τα καλέσματα από τους «καλεστάδες», ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιούνταν η μεταφορά της προίκας της νύφης στο πατρικό του γαμπρού με τη μορφή πομπής μέσα σε καλάθια που έφεραν στα κεφάλια τους οι συμμετέχοντες σε αυτήν. Όταν τα προικιά έφταναν στο πατρικό του γαμπρού, νεαρές ανύπαντρες κοπέλες αναλάμβαναν το στρώσιμο του κρεβατιού και πάνω σε αυτό έριχναν ένα αγοράκι για την τεκνοποίηση υιού.

Kerkuraikos Gamos Organa

Το πρωί της Κυριακής, νεαρές κοπέλες στόλιζαν τη νύφη τραγουδώντας παραδοσιακά νυφιάτικα τραγούδια. Ο γαμπρός περίμενε στην εκκλησία και η νύφη κατέφθανε με τη συνοδεία συγγενών φίλων και οργάνων.

Μετά την τέλεση της λειτουργίας, οι νεόνυμφοι και όλοι οι προσκεκλημένοι χόρευαν στο προαύλιο της εκκλησίας τον πρώτο χορό, τον οποίο σέρνει πάντα ο πατέρας της νύφης.

Στο σπίτι του γαμπρού προσφερόταν το μεσημεριανό φαγητό σε συγγενείς και καλεσμένους. Το γλέντι και ο χορός συνεχίζονταν πάλι στο προαύλιο της εκκλησίας.

 

ΠΗΓΗ: Ταυτότητα, περιοδική έκδοση για την γλώσσα, τη λαογραφία και τη λογοτεχνία (S.14)  https://www.yumpu.com/xx/document/view/55328918/tautothta3-web-single-page