«Η ψυχή είναι το ψευδώνυμο του πνεύματός μας»

Εξώφυλλο του Γράμματα από Γρανίτη του Γιώργου Καζάζη

Γιώργος Καζάζης

Συγγραφέας

Συνέντευξη: Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη

Επιμέλεια: Αγγελίνα Μπιζούνη


Καιρό είχα να πιάσω στα χέρια μου ένα βιβλίο-οδηγό επιβίωσης και συνάμα εισιτήριο για το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της φιλοσοφίας. Τα «Γράμματα από Γρανίτη» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τη βιβλιοθήκη μου. Στις σελίδες του καταφεύγω πλέον, κάθε που χρειάζομαι ένα φανάρι για να φωτίσω καταστάσεις. Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Καζάζη εμπεριέχει 800 αποφθέγματα, αφορισμούς, συμβουλές, παραινέσεις προς ανώριμους, προς ώριμους και υπερώριμους, ενώ αποτελεί ένα γενναιόδωρο αποστάγματα του νου, της πείρας και της ψυχής του συνταξιούχου πια ποινικολόγου.

Γράμματα από Γρανίτη - Γιώργος Καζάζης

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας «Γράμματα από Γρανίτη»;

 

Πέρα από την φαινομενική αθωότητά του είναι αιρετικό – ανατρεπτικό σε δύο παραδοχές. Πρώτον, είναι ανατρεπτικό της καθεστηκυίας γραμματειακής τάξης αφού αποτελεί μια σουρεαλιστική αντιμετώπιση της καθημερινής πραγματικότητας, βγαλμένη μέσα από ένα διάλογο Λόγου και Αντιλόγου που καταλήγει στην απόλυτη αμφισβήτησή της ως υπαρξιακής οντότητας, υποδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα και τον αληθινό κόσμο, από τον οποίο αρχίζει και στον οποίο τελειώνει η ψευδαίσθησή της. Είναι ανατρεπτικό του «περί Ψυχής ορισμού», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Απόστολο Παύλο, κ.λ.π.

 

Δώστε μου έναν ορισμό της ψυχής

 

Δεν είναι τίποτα άλλο από τη διαισθητική παρουσία του πνεύματός μας. Ειδικότερα, το πνεύμα μας, μέσω του μοναδικού κοινού σημείου με τον αισθητό κόσμο (Βλέπε σελίδα 311) διεισδύει και διαχέεται σ’ αυτόν ως αναμνηστική μαρτυρία της ύπαρξής του. Αυτή η αναμνηστική μαρτυρία είναι η αποχρώσα (πείθουσα περί της αληθείας) ένδειξη της ύπαρξής του. Με δυο λόγια για μένα η ψυχή είναι το ψευδώνυμο του… πνεύματός μας.

 

Πώς προέκυψε η λογοτεχνία; Πώς και γιατί μπήκε στη ζωή σας;

 

Μετά από 42 έτη άσκησης μάχιμης ποινικής δικηγορίας, θέλησα να ‘ξωπετάξω όλα εκείνα που διατηρούσα στην κατάψυξη του μυαλού και με βάραιναν. Σκοπός μου ήταν ν’ αφήσω τις πατημασιές μου. Ίσως στο μέλλον, εγγύς ή απώτερο, σε κάποιους ήθελαν χρησιμεύσει.

 

Μιλήστε μου για το επάγγελμά σας. Τι σας έμεινε από την ποινική δικηγορία;

 

Ήταν η μεγάλη μου απόλαυση. Αποφάσισα να την αφήσω, αφού τελείωσα την μεγαλύτερη δίκη (δίκαζα τέσσερα χρόνια με τρεις δικασίμους εβδομαδιαίως) με ζημία επενδυτών 3.5ΟΟ.ΟΟΟ.ΟΟΟ δραχμών (1Ο δις ευρώ) και φυσικά ο πελάτης μου… αθώος. Τι μου έμεινε; Θα σας απαντήσω μέσα από το βιβλίο μου… «Ο εφιάλτης της Δικαιοσύνης είναι… οι Δικαστές» και «Ο μόνος λόγος που θέλω να με κλείσουν φυλακή είναι για να γνωρίσω… καλούς φίλους». Νομίζω είναι λαλίστατα.

 

Ετοιμάζετε και δεύτερο βιβλίο;

 

Ίσως κάποιο θεατρικό έργο με πρωταγωνιστές τον Λόγο και τον Αντίλογο, προσωποποιημένους.

 

Ποιες οι έως τώρα αντιδράσεις; Είστε ευχαριστημένος; Το έχει αγκαλιάσει το κοινό;

 

Ήδη σε λίγους μήνες τελειώνει και η κυκλοφορία της β’ έκδοσης, χωρίς να έχει βγει καν στα βιβλιοπωλεία. Η ανταπόκρισή του υπήρξε τεράστια και τα σχόλια εκλεκτών ανθρώπων του πνεύματος (Καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου κ.λ.π.) είναι άκρως επαινετικά.

 

Πώς γίνεται η διακίνηση ;

 

Με δυο μονάχα παρουσιάσεις που έκανα αγοράστηκαν κατά δεκάδες από ανθρώπους που με γνωρίζουν τόσα χρόνια και οι οποίοι με τη σειρά τους το δώρισαν σε φίλους. Έχουν μείνει ελάχιστα αντίτυπα στον εκδότη μου «Γόρδιος». Συνολικά εκδόθηκαν 800 βιβλία.

 

Σας στέλνω το χαμόγελο της ευαρέσκειάς μου από την επικοινωνία μας και σας εύχομαι υγεία και δημιουργία. Πάντα ψηλά να κρατάτε την γαλανόλευκη στις επάλξεις της Γερμανίας και όχι μόνο.

 

Με συγκινείτε…

 

Μύχια ευχαριστώ σε, Ιωάννα μου.

 

Κι εγώ!

Ο Συγγραφέας Γιώργος Καζάζης

Ο συγγραφέας Γιώργος Καζάζης