Τα οφέλη και η επίδραση του κρασιού

Τα οφέλη και η επίδραση του κρασιού

Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου

Tο κρασί συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της Μεσογειακής Διατροφής, με επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά, αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή. Όταν η κατανάλωση του γίνεται, μάλιστα, με μέτρο, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη και η επίδραση του κρασιού

Κόκκινο Κρασί

  • Περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε σχέση με το λευκό κρασί.
  • Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού (ρεσβερατρόλη, πολυφαινόλες, κατεχίνες) καταστέλνουν τη σύνθεση των ελεύθερων ριζών, των μορίων δηλαδή που προκαλούν την αλλοίωση και μετάλλαξη των κυττάρων στο σώμα και κατ΄επέκταση του γενετικού υλικού (DNA).
  • Βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 2.
  • Η ρεσβερατρόλη μειώνει σημαντικά το σύνολο των ποσοστών χοληστερίνης και τη συστολική αρτηριακή πίεση, διατηρώντας σε ομαλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα.
  • Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών του δέρματος, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποτοξίνωσή του, ώστε να δείχνει πιο λαμπερό και υγιές.
  • Προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες από τις συνέπειες του κορεσμένου λίπους στη διατροφή, βοηθώντας στην προστασία τους και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Το αλκοόλ στο κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και μπορεί να προστατεύσει τις αρτηρίες από την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Λευκό Κρασί

  • Περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί, αλλά τα αντιοξειδωτικά του λευκού, σύμφωνα με πορίσματα ερευνών, απορροφώνται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετική επίδραση στην καρδιά.
  • Ευρήματα ερευνών έδειξαν ότι ένα ποτήρι λευκό κρασί, πριν το φαγητό, μειώνει την όρεξη. Συγκεκριμένα, ο λευκός οίνος δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας του στομάχου. Αντίθετα, στο κόκκινο κρασί η αίσθηση αυτή είναι παροδική.

Κόκκινο και λευκό κρασί

Ο λευκός και ο ερυθρός οίνος, αμφότερα, αποτελούν δύο πολύ καλές πηγές μηλικού οξέoς που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Και τα δύο είδη κρασιού έχουν την ίδια θερμιδική αξία (kcal). Ένα ποτήρι λευκό ξηρό ή κόκκινο ξηρό κρασί (120ml) ισοδυναμεί περίπου με 100 θερμίδες, ενώ τα γλυκά κρασιά (λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα) ισοδυναμούν με 23 έως 30 θερμίδες επιπλέον.

Το κόκκινο έχει 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό, ενώ τα αντιοξειδωτικά του λευκού απορροφώνται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Και τα δύο, πάντως, έχουν την ίδια διατροφική αξία.

Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου επιδρούν περισσότερο στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, εν αντιθέσει με του λευκού, που επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα.

Συνοπτικές πληροφορίες

Ένα ποτήρι την ημέρα…

… τον γιατρό τον κάνει «πέρα»;

Οι θερμίδες στο κρασί προέρχονται κυρίως από την αλκοόλη της αλκοολικής ζύμωσης. Όσο πιο πολύ αλκοόλ έχει το κρασί, τόσες περισσότερες είναι και οι θερμίδες του.

Το κρασί περιέχει σάκχαρα από την φρουκτόζη των σταφυλιών, κάτι που του προσδίδει επιπλέον θερμίδες ανάλογα με την ποικιλία του σταφυλιού και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οινοποίησης του.

Οι θερμίδες στο κρασί δεν σχετίζονται με το χρώμα του, ούτε με την ενδεχόμενη περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του άνθρακα (αφρώδεις οίνοι).

Το κρασί είναι από εκείνα τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες, ακριβώς επειδή έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, που βοηθούν στην καλή υγεία και θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) συνιστά 1 ποτήρι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ως μερίδα κρασιού υπολογίζουμε τα 120 ml.