Βαυαρία: Ελληνική εκπαίδευση, quo vadis?

Βαυαρία: Ελληνική εκπαίδευση

Σε κατάσταση «ομηρίας» βρίσκονται τα αμιγώς ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κρίκη, μέχρι πρότινος Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας, πρόκειται για μια στοχευμένη υποβάθμιση της Ελληνικής εκπαιδεύσης στη Βαυαρία. Απούσης της υλικοτεχνικής και της κτιριακής υποδομής σε όλη τη Γερμανία, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ομογένειας είναι έρμαια του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, ο οποίος αδυνατεί να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ρεπορτάζ: Συνέντευξη του Θανάση Κρίκη στην Πρωινή Ενημέρωση, ΕΡΤ, 27/11/2015

Επιμέλεια: Ντίνα Καραγιοβάννη

Το παρόν

Την πρόταση αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μοντέλου με δύο κατευθύνσεις δίγλωσσου ελληνογερμανικού σχολείου έχουν ήδη αγκαλιάσει θερμά οι γονείς και οι μαθητές, καθώς απεδείχθη ότι η μονομερής εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας δεν προετοιμάζει τους μαθητές καταλλήλως, ώστε να συναγωνιστούν στο Πανεπιστήμιο την αγορά εργασίας τους μαθητές των γερμανικών σχολείων.

Παρότι στη Νυρεμβέργη το δίγλωσσο εκπαιδευτικό μοντέλο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια, εντούτοις τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αρκετά, με τη γερμανική πλευρά να εστιάζει στην ανεπαρκή και ποσοτική στελέχωση των γερμανόγλωσσων μαθημάτων. Σήμερα διδάσκουν Έλληνες καθηγητές απόφοιτοι της γερμανικής φιλολογίας των ελληνικών πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έχουν βιωματική σχέση με τη γλώσσα, ούτε έχουν γνώση των αναγκών των Ελλήνων της Ομογένειας. Αυτό που απαιτούν γονείς και μαθητές είναι να ξεπεραστούν τα νομοτεχνικά προβλήματα και να στελεχώσουν τα σχολεία Γερμανοί εκπαιδευτικοί (;) οι οποίοι θα μπορέσουν να εμφυσήσουν στους Έλληνες μαθητές την πολυεπίπεδη διάσταση της γερμανικής γλώσσας.

Για τα ελληνόγλωσσα μαθήματα θεωρείται επιτακτική η ανάγκη να γίνεται έγκαιρη στελέχωση των διδακτικών μονάδων. Αλλιώς, οι ώρες που χάνονται είναι πολλές, δεν καλύπτεται το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι δάσκαλοι αρνούνται να συμπληρώσουν τα κενά, διότι προκύπτει ζήτημα απλήρωτων υπερωριών. Αυτό που λείπει από τα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας είναι ένας εκπαιδευτικός πυρήνας στελεχωμένος από εκπαιδευτικούς με ομογενειακή καταγωγή (αξιολόγηση επιτόπου προσωπικού), να αγαπούν τον τόπο που ζουν και να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Το μέλλον

Ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο νόμος 4027/2011 του ΥΠ-ΠΑΙΔ, o οποίος αίρει τη λειτουργία των ελληνικών Λυκείων στη Βαυαρία από το σχολικό έτος 2017/2018. Εν όψει μάλιστα του συνεχούς αυξανόμενου αριθμού των οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, η κατάργηση του Λυκείου θα καθιστούσε την κατάσταση ανεπανόρθωτα καταστροφική, όχι μόνο για τους νεοφερμένους μαθητές Λυκείου, αλλά και τους μικρότερους μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων του δίγλωσσου εκπαιδευτικού μοντέλου.

Αυτό που επιθυμεί σύσσωμη η ομογενειακή κοινότητα είναι η επιτυχής υλοποίηση του δίγλωσσου μοντέλου να οδηγήσει στην αναγνώριση του τίτλου αποφοίτησης, από την 1η έως τη 12η τάξη, ως Abi-Apo (Abitur-Apolitirio) ώστε οι Έλληνες απόφοιτοι να απολαμβάνουν ισότιμες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης με τους μαθητές των γερμανικών και των ευρωπαϊκών σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ελληνικά δημοτικά και γυμνάσια χρηματοδοτούνται κατά 80% από το βαυαρικό φορέα και κατά 20% από το ελληνικό κράτος. Από τη βαυαρική χρηματοδότηση εξαιρούνται τα αμιγώς ελληνικά Λύκεια, γεγονός που επιτρέπει την εφαρμογή του νόμου 4027 για τη μελλοντική κατάργησή τους δεδομένων και των οικονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Η ανέγερση του ιδιόκτητου σχολικού κτιρίου Μονάχου

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Γονείς:

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η ανέγερση του σχολικού κτιρίου του Μονάχου στο Berg am Laim, του οποίου η ανοικοδόμηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο σκελετός.

Το οικόπεδο, το οποίο αποτελεί περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, αποτέλεσε το μήλον της έριδος μεταξύ της Ελλάδας και του βαυαρικού κράτους, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας της Ελλάδας να το φέρει εις πέρας.

Τον Αύγουστο του 2015 ο Δήμος Μονάχου συμφώνησε στην κατάργηση της δίκης και στη μη αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κάνοντας σαφές –παρόλα αυτά- ότι το έργο θα βρίσκεται υπό τη συνεχή επιτήρησή του.

Στην περίπτωση που η ελληνική πολιτεία δεν καταφέρει να είναι συνεπής στην καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου, η οποία ορίστηκε ως η 30ή Ιουνίου του 2017, τότε το ακίνητο θα μεταβιβαστεί στο Δήμο του Μονάχου.

Γ. Βλαχόπουλος:

Οι εργασίες στο σχολικό κτίριο, οι οποίες είχαν υποστεί σχετική καθυστέρηση λόγω των capital controls συνεχίστηκαν εντός του Δεκεμβρίου 2015 με επέκταση των αναγκαίων υπογείων υδραυλικών εγκαταστάσεων και σύμφωνα με τις πληροφορίες της εργολαβικής εταιρείας, πρόκειται να συνεχιστούν για ολοκλήρωση του σκυροδέματος από 7.1.2016, καθόσον δεν υπάρχει εταιρεία σκυροδέματος που να δουλεύει κατά την διάρκεια των εορτών.

Από πλευράς μας ζητήθηκε η συμφωνημένη παράταση για ολοκλήρωση του πρώτου μέρους των εργασιών (6μηνη παράταση) από τον Δήμο Μονάχου, όπως έχει ήδη προβλεφθεί στην τροποποιητική σύμβαση.

Σε πείσμα των κατά καιρούς εμφανιζομένων Κασσανδρών, τα έργα συνεχίζονται και ο κίνδυνος απώλειας του ακινήτου αποσοβείται, εφόσον συνεχιστεί και η ροή των εγκεκριμένων κεφαλαίων για το έτος 2016.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο 27ο τεύχος του περιοδικού Drachme. Ακολουθεί επιστολή – απάντηση του κυρίου Βλαχόπουλου πάνω στο δημοσιευμένο άρθρο:

Προς την Συντακτική Ομάδα του περιοδικού ΔΡΑΧΜΗ

Υπόψη Κας Μάμαλη-Παναγιώτου Μόναχο, 20/1/2016

Θέμα: Αρθρο σας στο 27ο τεύχος ΔΡΑΧΜΗΣ για την Παιδεία στη Βαυαρία

Αγαπητές φίλες και φίλοι της Σύνταξης,

Με ενδιαφέρον διάβασα το ρεπορτάζ σας για την ελληνική εκπαίδευση στη Βαυαρία και ειδικότερα το κομμάτι που αναφέρεται στο υπό ανέγερση ελληνικό σχολείο. Επιτρέψτε μου να θεωρήσω τουλάχιστον ατυχή την παρουσίαση των απόψεων Συλλόγου Γονέων και του υπογράφοντα σαν μια μορφή αντιπαράθεσης, σαν να ελλοχεύει αντιδικία μεταξύ μας. ΄Οπως γνωρίζετε, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, αφού η όποια προσπάθειά μου αντανακλά ουσιαστικά την βούληση της ελληνικής Πολιτείας να κτίσει το σχολείο, όπως ρητά, κατηγορηματικά και εγγράφως δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο τ. Υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλντάς και επιβεβαίωσε ο νύν Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, ανανεώνοντας την εντολή μου.

Και ενώ ο υπογράφων φροντίζει συνεχώς μέσα απο την ειδικά για τον σκοπό αυτό τηρούμενη ιστοσελίδα να ενημερώνει τους έλληνες γονείς και την παροικία γενικά για κάθε βήμα που συντελείται, αλλά και για τις δυσκολίες του βηματισμού αυτού, που προέρχονται απο την δεινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας, υπάρχουν οιονεί εκπρόσωποι των Γονέων ( ζήτημα άν τα ενεργά μέλη του Συλλόγου Γονέων ξεπερνούν τα 30 άτομα, επι συνόλου τουλ. 500 μαθητών !!) οι οποίοι, είτε αδικαιολόγητα παραπληροφορημένοι, είτε συνειδητά παραπληροφορούντες αφήνουν να διαχέεται το μήνυμα, ότι η πατρίδα ολιγωρεί. Και όμως, μια προσεκτική αναζήτηση των πληροφοριών απο την προαναφερόμενη ιστοσελίδα θα ήταν αρκετή να τούς λύσει πολλές απορίεςκαι , το σπουδαιότερο, να τους ενημερώσει σωστά. Για παράδειγμα, ότι η αντιδικία δεν ήταν με το βαυαρικό Κράτος αλλά με τον Δήμο Μονάχου (με αφορμή λανθασμένους χειρισμούς μελών του Δημοτικού Συμβουλίου). Οτι η συγχρηματοδότηση δεν ανέρχεται σε 80% αλλά σε 70% του προϋπολογισμού. Οτι το κτίριο πρέπει να ειναι έτοιμο τον Δεκέμβριο 2017 και όχι τον Ιούνιο 2017.

Σε κάθε περίπτωση, αγνοεί ατυχώς ο Σύλλογος Γονέων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Μονάχου -πρός τιμήν όλων των στελεχών του – σύσσωμος αποφάσισε και με επιστολή του στήριξε στο έπακρο τις ενέργειες του πληρεξουσίου νομικού συμβούλου απέναντι στην Κυβέρνηση και μάλιστα σε χρονικό σημείο πρίν την επίτευξη της συμβιβαστικής λύσης. Και για την στήριξη αυτή αξίζουν ευχαριστίες στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται για ενέργεια πέρα απο κομματική λογική και τιμά τα μέλη της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Μονάχου.

Είναι άδικο λοιπόν, η απληροφόρητη διοίκηση της μινιμαλιστικής εν προκειμένω γονεϊκής εκπροσώπησης, που ουσιαστικά ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την πορεία της ανέγερσης του σχολείου θεωρώντας την περιττή, να αφήνει υπονοούμενα με κενού περιεχομένου επιστολές απέναντι σεθεσμούς (Κυβέρνηση και Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσωπα, που έχουν σταθερά αγκαλιάσει και προωθούν τον ευγενή σκοπό της ανέγερσης ιδιόκτητου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο. Θα συνιστούσα λίγο αυτοσυγκράτηση στους επίδοξους «φύλαρχους» που για αυτοπροβολή προτιμούν να κράζουν «λόγια κενά», αντι να ενθαρρύνουν όσους προσπαθούν μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Και για να το εκφράσω και ποιητικά: Ας μην πετροβολούν μερικοί τα γαρύφαλλα, επειδή – τάχα – αγαπούν τα τριαντάφυλλα.

Με εκτίμηση

Γιώργος Βλαχόπουλος

Νομ. Σύμβουλος Ελλην.Πολιτείας