Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Debate Έλληνες φοιτητές

Το παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate ξεκίνησε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, με 1200 συμμετέχοντες από 70 χώρες και περισσότερα από 350 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. H Ελλάδα είχε παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με πέντε ομάδες (ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Ε.Μ.Π., Deree College).

Τα θέματα των αγώνων, τα οποία ανακοινώνονται λίγα μόλις λεπτά πριν τον κάθε αγώνα, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη χρήση μισθοφορικών δυνάμεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, την απαγόρευση προσωπικής ιδιοκτησίας έργων τέχνης που θεωρούνται ιδιαίτερης πολιτισμικής ή ιστορικής σημασίας, τη δίκαιη διανομή των κερδών από τον παγκόσμιο ορυκτό πλούτο, καθώς και την υποχρέωση του Δ.Ν.Τ. και της Κεντρικής Τράπεζας να πληρώσουν αποζημιώσεις σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις πολιτικές τους.

Tα Πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στον τελικό της κατηγορίας EFL ήταν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από την Ελλάδα, το FSU Jena από τη Γερμανία, το Brawijaya A από την Ινδονησία και το UKIM Skopje από την Π.Γ.Δ.Μ.

Oι δεκαεννιάχρονοι debaters Μαρία Ρούση και Θοδωρής Ντουνιάς, ήταν οι μεγάλοι νικητές στην κατηγορία EFL (English as Foreign Language- αγγλικά ως ξένη γλώσσα) που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Debate (World Universities Debating Championship- WUDC).

Στον τελικό, οι Έλληνες ρήτορες, όπως και οι εκπρόσωποι της ομάδας της ΠΓΔΜ., κλήθηκαν να υπερασπιστούν τη χρήση φωτογραφικού υλικού, που αποτυπώνει τις δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν οι πρόσφυγες, σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ενώ εναντίον της πρακτικής αυτής κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν οι άλλες δύο πανεπιστημιακές ομάδες.

Το θέμα πάνω στο οποίο κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει η ελληνική ομάδα στον τελικό του WUDC σχετιζόταν με το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κυριαρχεί εδώ και πολλούς μήνες στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας.

Η ρητορική ως βιωματικός τρόπος μάθησης κέρδισε την Μαρία Ρούση και τον Θοδωρή Ντουνιά από τα σχολικά τους. «Η κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή ήταν για εμάς μία αναγνώριση αρκετά ανέλπιστη, καθότι πηγαίναμε για την εμπειρία και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Ρούση, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι ήλθε αυτός ο τίτλος, εκτός από τη μεγάλη χαρά που μας δίνει, ενισχύει ακόμη περισσότερο και το κίνητρο και τη διάθεσή μας να διαδώσουμε όσο μπορούμε τη ρητορική, ως βιωματικό τρόπο μάθησης».

«Οπωσδήποτε το θέμα του τελικού, είχε ειδικό ενδιαφέρον, καθώς δεν ήταν κάτι αδιάφορο ή άγνωστο σε εμάς, αλλά είχε να κάνει με καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα και βιώνουμε ακόμη ως χώρα, έτσι μας ενέπνευσε και επιπλέον έτυχε και ταυτιστήκαμε και με τη θέση που μας ζητήθηκε να υπερασπιστούμε», αναφέρει η κ. Ρούση, εξηγώντας, ωστόσο, ότι το ίδιο δε συμβαίνει πάντα, όπως δε συνέβη και σε κάποιους από τους προκριματικούς αγώνες, όπου η ομάδα κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει ακόμη και πάνω σε θέματα που δεν γνώριζε, όπως π.χ. για συγκεκριμένες παραμέτρους στις διμερείς σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ.

«Έχουμε εκπαιδευτεί να μπορούμε να αγωνιστούμε οπουδήποτε, όμως το ότι ήμασταν εδώ, το ότι είχαμε όλη την υποστήριξη των φίλων μας, που βρίσκονταν εδώ, ήταν πολύ θετικό για εμάς. Η διοργάνωση συνολικά ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και υπήρξε η αντίστοιχη αναγνώριση από όλους γι’ αυτό. Ήταν εννιά μέρες, με εμπειρίες εκπληκτικές, που μας απορρόφησαν, με μοναδικές γνωριμίες, με άγχος, αλλά και με εφόδιο πολλές νέες γνώσεις», λέει η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Το άρθρο αποτελέι αναδημοσιεύση από την ιστοσελίδα ΤΑ ΝΕΑ. Διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ.